Navigáció

2017. február 27., hétfő

1. Éra, 1. Rész - Krízis

Nos,,,,,,, ez az "1. Éra 1. Rész" trió utolsó darabja. Ahogy már korábban írtam, mindegyik éra hasonló struktúrájú lesz: az érákon belüli 1. részek az Indítás, Szabadság és Krízis, míg a 2. részek a Nyomozás, Kihallgatás és Igazság fejezeteket tartalmazzák. (nem is olyan bonyolult, hagyjukmár).
Szóval, stay sad, but not too sad (Social Repose Copyright 2017), remélem nem fog túl radikálisan ütni ez a rész, bár... kinek hazudok~



Néhány nappal később is a szokásos módon kelek: a váltandó műszak kopogtat az ajtómon hat környékén, jelezve, hogy legyek szíves menni őrt állni. Nem gond, tudom, hogy az ő műszakjuk rosszabb időben van.
–Ugh… megyek már.
Úgy tűnik, ma egy zombi Ramiz keresi a társaságomat.
–Ó, jó reggelt, minden oké?
–Ghhhhhhhhhh-
–…
–Ezt már nem bírom… Túl sok beauty sleep-et hagytam ki már így is… Nem akartok műszakot cserélni velünk?
–Miért nem kérdezel meg egy nappali párost? Akkor legalább ti is aludhattok az ébresztőig– nem azért, de kizárt, hogy valaki bevállalna egy háromtól hatig lévő turnust.
–Aaa… mindegy. Most már menjél. Eliz már ott van.
–Mi? Tényleg?
–Aham. Na, jó ébrenlétet…
–Jó éjszakát– Ramiz elkóvályog a saját szobájáig, majd én is útnak indulok. Hogy lehet már ilyen hamar ébren Eliz? Vagy velem van a probléma? Ha az utóbbi, akkor van róla elképzelésem, mi miatt vannak mostanában rossz éjszakáink…
Arról a „leszűkített, de megdobott motivációról” van szó. A cég ajánlata, hogy ölj meg valakit úgy, hogy a többiek ne derítsék ki, ami árán ők életük végéig itt ragadnak kísérleti patkányoknak, a győztesnek pedig garantálva lesz az örök jólét. Ha így konkretizálva van az a bizonyos legnagyobb Álom, tényleg nagyobb hatása van… De, csak nem dől be neki senki, nem? Ez hiába tény (vagy csak bizakodó gondolat), eléggé rányomta a bélyeget a csapatra.
–Helló, Ilián– el sem jutott az agyamig, hogy máris megérkeztem a Pantheonba.
–Reggelt…
–Valami gond van?
–Meh, csak nem aludtam valami jól– már így is elégszer panaszkodtam az adott helyzetről Eliznek; nem csodálkoznék, ha már elege lenne belőle.
–Te esetleg érdekelt vagy benne?
–Öhm… Mire vonatkozik ez a kérdés?
–Hát a leszűkített motivációra. Azt hittem, ismét arról beszélünk.
–Nem! Vagyis, el akartam volna kerülni ezt a témát.
–Akkor beszéljünk másról– az őrtársam megértően mosolyog rám, majd körbesétálja az asztalt, még egyszer alaposan megnézve a fegyvereket. –Egyetemista vagy te is, ugye?
–Aha, kereskedelem-marketing szak. Te?
–Tanító szak, Szombathelyen.
–Hú, az elég messze van.
–Egy vonattal megjárható… Szerencsére így legalább pakoltam az útra néhány fontosabb dolgot is. Nem olyan üres táskával jöttem, mint ti, fővárosiak.
–Hé, mi is készülődtünk indulás előtt!
–De visszatérve… te érdekelt vagy a motivációban?– Az a legfurább, hogy az előbb felvett jó hangulat nem tűnik el a kérdés által.
–Mire gondolsz? Hogy ölnék-e meg valakit?
–Hmm… Őszintén, nem tűnsz annak a figurának, aki bárkit meggyilkolna– nem tudom, hogy ezt a kijelentést bóknak vagy sértésnek szánta-e; szerintem az előbbivel megyek. –Csak maga a nyeremény. Az „Álom”. Egy nagy ház, havi egymillió, ameddig csak élsz…
–Tényleg szépen hangzik, de ez nem elég ahhoz, hogy meghaljon cserébe valaki.
–Na igen. Meg ez milyen Álom már?
–Hogy érted?
–Elég mainstream, nem? Oké, jó a nagy ház, jó a sok pénz, de hol marad a tenni akarás? Hol vannak az igazi nagy tervek?– Ez… Eliz egy olyan dramatikus fele, amit eddig még nem volt szerencsém megismerni.
–Szerintem nincs semmi baj, ha valaki szeretne egy nagy házat és sok pénzt.
–De mint legnagyobb Álom?– végül kiderül, hogy neki is az hiányzik az egészből, mint nekem: az Álomig elvezető út. Hogyan akarod elérni azt a célt, ami most az öledbe hullana?
–Miért, neked mi az Álmod?
–Az én Álmom…– Eliz rám néz gondolkozva, majd néhány másodperc múlva eszébe jut valami. –Szeretnék a világ minden kristályából egyet-egyet.
–Ez… elég randomnak tűnik így elsőre.
–De nem az. Szeretem a kristályokat. Tudtad, hogy mindegyik mást buffol?
–„Buffol”?
–A rózsakvarc például szeretet energiát sugároz, és nyugtató hatása van. Nézd, van is nálam egy.
–Haha, én nem hiszek annyira az ilyesmikben…
–Ez nem hit kérdése, ez tény! Mégis miért gondolod, hogy ennyiféle szilárd anyagot alakít ki mindössze néhány kémiai elem? Kell, hogy legyen mindegyiknek egy egyéni felhasználásmódja.
–…Biztos van rá valami kőzettani magyarázat.
Eliz még beszélt vagy kétórányit a különböző kristályokról és azok segítő erejéről, majd jött a váltás. Sokkal nyugodtabban hagyom el a Pantheont, mint ahogy bementem. Ennek a reggeli őrségnek lehet, hogy több előnye van, mint amiért először létrehoztuk.
Az Atriumba menet találkozok Senonnal és Lorival.
–Hé, Ilián, voltál már az Atriumban?
–Már hogy lett volna? Most jön az őrködésből.
–Ja, akkor mindenképpen menj oda, tök érdekes dolog van megint kinn!
–Mi? Hol kinn?
–A szokásos „kiragasztós falon”. Így azért sejthető, ki áll mögötte.
Mikor beérek az étkezőbe, látom, hogy már mások érdeklődését is felkeltette az, amit Loriék láttak. Közelebb lépek az ott állókhoz, és szemügyre veszem a mostani papírt.
„Mindenki jöjjön a déli bejelentő után az Agorára. Mindenkit érintő bejelentenivaló vár meghallgatásra.”
A „mindenki” szó túlhasználata nem ad nekünk nagyon más opciót. Ha most váltottak minket, akkor még kell, hogy legyen vagy három óránk a déli bejelentőig. Gyorsan eszek valamit reggelire, majd elhagyom az Atriumot.
Nincs mit szépíteni a helyzetünkön – ennyi eltöltött nap után baromi eseménytelen lett az éra. Kínomban már elolvastam a mini történelemjegyzetek felét az épületek oldalain anélkül, hogy bármelyiket vissza tudnám mondani. Hirtelen eszembe jut, hogy a többi helyhez képest feltűnően keveset tartózkodtam a Főistenek Templomában; egyértelműen azért, mert nincs ott semmi szignifikáns dolog (az órán kívül, aminek egy idő után szintén megkérdőjeleztük a hasznát), és ezt mindenki tudja. Ha jól tudom, csak Ramiz jár oda rendszeresen, mondjuk neki már az első nap megtetszett a hely, így, nem tudom, a lobbijává konvertálta néhány fa bútorzattal valahonnan az Agoráról.
Ezúttal Sion és Eliot szokatlan párosát találom ott két kis széken ülve, egymással szemben.
–Á, Ilián, végre egy segítség– Sion segélykérően néz rám, én meg kérdően Eliot felé fordulok, akin ugyanazon arckifejezést látom.
–Nem tudnál nekünk segíteni egy kicsit valamiben?
–Öhm, persze, attól függ…
–Hehe, nos, az igazat megvallva nem nagyon tűnünk tájékozottnak ebben a négybetűs cuccban.
–…Az MBTI-ben?
–Mármint, huzamosabban egyikünk sem nézett utána, ezért van valami, amit pillanatnyilag nem értünk.
Leülök én is az asztalhoz, és még nem értve magát a kérdést, bizonytalanul váltakozik közöttük a tekintetem.
Eliot, akin látszik, hogy meg tudja fogalmazni, átveszi a szót. –Egy összefüggésről lenne szó. Azt hiszem, a betűkkel és a jelentéseikkel tisztában vagyunk, ahogy az egyes betűk közti ellentéttel.
–Azaz, I és E, vagy F és T?
–Igen, és pont itt van egy folt– Eliot magyarázó gesztussal Sion felé mutat. –Ugye az én ENFP és Sion ESFP típusa között egy betű eltérés van: az N, mint intuitív és az S, mint érzékelő. És ez az átmenet az egyetlen, amit egyikünk sem ért…
–Ja, mi a különbség a kettő közt?
–Ó, ennek pont utánanéztem– a fórumok szerint is ez a legkérdésesebb része a tesztnek, ezért nem csodálom, hogy nem értik. –Az érzékelők, jelenesetben Sion, leginkább részleteiben látják a problémákat. Aprólékosak és elég gyakorlatiasak, valamint a jelenre fókuszálnak. Míg az intuitívak, azaz Eliot, mindig a nagyobb képre kíváncsiak. Össze tudják hasonlítani a tényezőket, de könnyen elvesznek a részletekben. Ezen kívül eléggé hosszútávra gondolkoznak.
–Ahhaaa… Szóval Eliot az, aki nem találja a kulcsát, mikor ott van az asztal közepén?
–Én nem emlékszem ilyen eseményre!
–Hehe, a részletekre való figyelés talán ebben is kiteljesedhet. Sőt, asszem én jártam már így.
–Ez 1-0 nekem!
–Miért 1-0? A részletre figyelésnek pedig biztos az a hátránya, hogy túl aprólékos, vagy ilyesmi.
–Eliotnak abban igaza van, hogy ezek a jegyek nem jók vagy rosszak. Ezek csak skálák, amiknek a két különböző oldalán vagytok, lehet, hogy nem is olyan messze egymástól.
–Ó, de akkor ott is az egyik érték feljebb van, mint a másik…
–Mi a helyzet egy vízszintes skálával, Sion?
–Hmmm… Nahát, úgy már jobban elképzelhető!
Kis idő után a déli hangszóró akasztja meg a szórakozásunkat Sion értelmetlenségein.
–Csodálatos napunk van ma, fiúk-lányok! Déli tizenkét óra. A nap lassan fele eltelik, de ne lankadjon a tettrekészségünk! Vétel! – Egymásra nézünk mindhárman, majd mást nem tehetve elindultunk az Agorára, ahol elvileg Marsall tartani fog ismét egy beszédet.

***

–Na, mindenki milyen hamar ideért– néz körbe elismerően(?) Marsall.
–Lehetne úgy, hogy visszaveszel a kommentálásból és inkább elkezded azt mondani, amit terveztél?
–Várjunk, tényleg mindenki itt van? Az őrök?
–Mi itt vagyunk.
–Én mintha még Noát nem látnám-
–Itt vagyok.
–Gah! Te mikor érkeztél?
–Egész végig itt voltam…
–Na, kezdhetnénk már?
–Hogyne, tudom, hogy drága az időd, ahogy mindenki másnak is– Ramiz vet Marsall felé egy szúrós pillantást, de a fiú ezt ignorálja.
–Ami miatt mindenkit összehívtam, az a motiváció volt.
–Mármint, a pénz?
–Igen, a pénz– Marsall feszültségfokozó szünetet tart, körbenéz mindenkin, majd egy tételmondattal meg is nyit egy örvényt. –Stratégiát változtatunk.
–…Mi? Ez-– Amin értetlenül néz ránk. –Ezt hogy érti? Hogy érted?
–Volt stratégia?– hajtja félre Berill a fejét gondolkozva.
–Ugh. Legyetek szívesek végre stratégiai lépéseknek tekinteni a saját tevékenységeinket, például kijárat keresése, őrt állás, rémlik?
–Ezek valóban olyan dolgok voltak, amiket mi magunk alakítottunk ki– Senon az állára helyezi a jobb tenyerét, bal karjával alátámasztva. –Szóval azt akarod, hogy ezeken változtassunk?
–Nagyjából. Melyiknél milyen szinten.
–…Tehát?– sietteti Marsall gondolatmenetét Rolf.
–Tehát el kéne kezdenünk az ő szabályaik szerint játszani.
Ekkorra már minden szem Marsallra szegeződik. Mit ért ezalatt?
–Lehet, hogy itt az egészben az a kulcs, hogy azt kell csinálnunk, amiért eleve ide rendeltek minket: prezentálni a különböző személyiségtípusok közötti kapcsolatot. Ebbe viszont nem tartozik bele az, hogy egész nap kijáratokat keresünk és csoportokban szétszéledünk néhány tárgyat őrizni– A fiú kezei ökölbe szorulnak; tudja, hogy rizikós megoldást kell felvetnie. –A terv a következő: nincs több kijárat-keresés.
A csapat felzúdulása megakasztja a beszédet. Mindenhonnan röpködnek a mi, miért és komolyan kérdések. Néhányan összenéznek és értetlenül gesztikulálnak Marsall felé.
–Khm. Folytathatnám?
–Még szép, azt hiszem, ez egy kis magyarázatra szorul.

–Nos. Meglátásom szerint jelenleg úgy viselkedünk, mint egy pár fogságba ejtett bogár. Kétségbeesetten keresünk akár egy kicsi rést, amin keresztül kijuthatunk. Mondanom sem kell, hogy a kísérlet nem erre kíváncsi. Le kéne nyugodnunk, leülepedni és alkalmazkodni az átmeneti környezetváltozáshoz.
–Ez tök szépen hangzik… bárcsak ilyen egyszerű is lenne!
–Bárcsak lenne más választásunk, inkább ezt mondanám– Marsall szigorúan végignéz a társaságon. –Nem fordult még meg senki fejében, hogy ha normálisan csinálnánk a kiszabott feladatot, vége is lehetne valamikor ennek az egésznek?
–Úgy gondolod, ha lesz egy valós eredmény a tesztelők kezében, akkor vége?
–Igen. Erről szól egy teszt.
–Tehát, ne keressünk kijáratok után annak érdekében, hogy ne vonatkozzunk el a feladatunktól, ami az interakció lenne.
–Pontosan, de ennél többről van szó– Marsallnak mintha enyhülne a tekintete. –Teljesíteni fogjuk ezt a tesztet, ami azt jelenti, hogy mi nyerünk. Ezzel ki tudunk jutni. Ahogy korábban is mondtam… itt senki sem fog meghalni.
Nem tudok nem szimpatizálni Marsall gondolatmenetével. Olyan szívesen melléállnék ez ügyben, de az egyértelműt elég nehéz kikerülni… Ez a hipotézis elég gyenge lábakon áll. Ilyen könnyen ki tudnánk jutni? El akarom hinni. El akarom, de…
Marsall érzékelve a csoportos kételyt, visszatér a szigorú arckifejezéséhez. –Csak azt kérem, hogy szüntessük be a kijárat-keresést, és rendezkedjünk be, egy időre. Ha ez sem változtat a helyzetünkön, más megoldást keresünk.– Ezzel az alternatívával egyből jobb színben tűnt fel az új stratégia: egy teszt a teszten belül, ami ha nem válik be, jön a B-terv.
–Ez azt hiszem… így elfogadható, nem?– néz körbe bizakodón Maida, mire egyöntetűen bólintunk.
–Úgy emlékszem, hogy az őrséget is megemlítetted ezzel kapcsolatban. Ott mik lennének a változtatások?
–Ott a biztonság jegyében egyértelműen kevesebb módosítás kéne. Talán az lenne a legjobb a kevésbé elkülönülés jegyében, ha többen állnának egyszerre őrt, de ez még homályos. Jobb, ha ezen gondolkozunk még, addig is maradjanak az eddigi őrpárok.
Ezután mindenki különválik, hogy önmagában eltervezze, hogy ő maga mit adhat hozzá ehhez a stratégiához. Eszerint többet kell beszélnünk egymással, és kevesebb időt lehet egyedül töltenünk. Szegény introvertáltak… bár náluk csak nincs olyan magasabban ez a léc, mint a többieknél, már ha valós adatokat akarnak. Sajnos viszont még mindig úgy érzem, hogy ez a terv halálra van ítélve. De nem számít; nincs mit veszítenünk, ha meg nem sikerül, mást próbálunk ki.
Fél nyolc körül elmegyek vacsorázni az Atriumba, ahol már jó páran belemerültek az ételhegyekbe.
–Ilián!– Maida az egyik asztal mellől integet felém. –Nézd, ma valamikor került ide licsis gyümölcssaláta! Isteni, nem próbálod ki?
–Tényleg? Hát, miért ne?
–Mi az a licsi?– kapja fel a fejét Lionel a Rolffal való beszélgetéséből.
–Ezt nem mondod komolyan…
–Olyan, mint a szilva, kérsz?– teszi le Lionel mellé a tányérját Berill, felajánlva egy kicsit a sajátjából.
–A-Aha– Lionel lenyúl a villájával egy kis piros félgömböt a lány sajátjából, majd látványosan elrágódik rajta. –Hm… édes. De nem olyan édes, mint a tulajdonosa.
Berill a licsinél is vörösebb lesz a flört hallatára, majd segélykérően Berill és énfelém pillant, miközben Rolf hitetlenkedve néz Lionelre. Erre mind elnevetjük magunkat. A vacsora további része is ilyen jó hangulatban telik el: mindenféle mindennapos dolgokról beszélgetünk olyan felszabadultan, mintha nem is lennénk folytonos megfigyelés alatt. Nem is jut eszünkbe a megállapodás, miszerint több időt töltünk és beszélünk a többiekkel, hisz anélkül is olyan természetesen megy mindez.
–Halljátok, eszembe jutott, hogy még nem néztem végig minden boltot az Agoránál– veti fel izgatottan Maida a vacsora vége felé.
–Hehe, még többet akarsz elszállásolni? Nemrég le is szakadt miatta a polcod…
–Mi?! Leszakadt?
–Á, az már elhárult, de tényleg… nem megyünk több cuccért?
–Miért, mink nincsen, ami kell?
–Na, Marsall is azt mondta, hogy rendezkedjünk be, biztos mindenki találna valamit, amit elrakna magának.
Lionel és Rolf egymásra néznek, majd vállat vonnak. –Felőlem, mehetünk.
–Ilián, te is jössz, ugye?
–Aha, de több tea nem kell.
–Mi az, hogy nem kell? Abból sosem elég!– Nem sokkal ezután befejezzük a vacsorát, majd közösen elindulunk az Agora felé. Már kissé be is sötétítettek, de ha jól emlékszem, az Agorás bódékon belül van valami kis világítás. Persze, 100% ókor…
Kicsit kavargunk a faépítmények közt, egyre beljebb sodródva a területre. Egyszer csak, két épület között elhaladva, minden félbe szakad. Maida és Berill izgatott egyeztetése az előző boltban szerzett fakanalakról abbamarad, a szóban forgó tárgyak a földre esnek, egyikük pedig sikít, bár nem tudom, melyikük. A legelöl menő Rolf és Lionel hátrahőköl, előbbi térdre rogy, utóbbi szájára tapasztva a kezét heves verejtékezésbe kezd. Ugyanis elértünk az amforás bódéig, ami előtt borzalmas látvány fogad minket. A lábaim sosem voltak ilyen nehezek, de erőt veszek magamon, és a szemeimen kívül minden érzékszervemtől megfosztva megközelítem a hason fekvő, mozdulatlanul szétterült Marsallt anélkül, hogy belelépnék a feje tetejét körülvevő vértócsába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése