Navigáció

2016. április 17., vasárnap

Felvezetés - Referenciák az elkövetkezendőkben.

Készülő történetem, az Örök Álmok Vesztőhelye (továbbiakban ÖÁV) sokféle tényezőből épül fel. Ezen tényezők nagyban, és nem is a véletlen folytán hasonlítanak egy-egy népszerű történetre - azon művek (egy közülük egyértelmű túlsúlyban) motiváltak abban, hogy létrehozzam ezt a sztorit. A továbbiakban összegyűjteném azon utalásokat, amik az elkövetkezendő mű alapjait adják, ezért azt érdemes lesz ezeknek a fényében figyelemmel követni.

Kezdjük a szereplők hátterével. A storyline előtörténete az, hogy a szereplők kitöltöttek egy cég által népszerűsített MBTI-tesztet, és az ott kijött eredmények alapján válogatták be őket egy következő tesztre; valamit a történet további részében is hangsúlyosak azon személyiségtípusok, amik az 1. teszt eredményei voltak. Ez a sokat emlegetett MBTI-teszt és négybetűs típusai a valóságban is léteznek.
https://www.16personalities.com/hu
Ezen az oldalon ti is kitölthetitek és megtudhatjátok a típusaitokat, valamint utánanézhettek az összes többi típusnak, ha éreztek valami hátsó referenciát a sztori karakterjei mögött. Természetesen ez az MBTI-teszt nem műxik 100% garanciával, ahogy semmilyen más teszt sem. Nincs semmi gond vagy kivetnivaló abban, ha valaki nem ért (teljesen) egyet a végeredménnyel - ezt ítéljétek meg magatokról ti. Csak azért választottam ezt a tesztet alapnak, mert tetszett ez a (szerintem) mindent átfogó személyiségtípus-összeállítás, valamint, akikkel eddig találkoztam - vagy tőlem teljesen külön, vagy a javaslatomra csinálták meg a tesztet -, néhányuk 1-2 részlettel való nem egyetértésen kívül a teszt végeredményével egyetértettek.
A másik, ez talán a legfontosabb, pedig a storyline egyezése. Nagyon hasonlíthat az 'összezárva a fiataloknak el kell követni a tökéletes gyilkosságot egymáson, ha ki akarnak jutni; ki kell találni a nem bűnösöknek, ki a gyilkos, mert ha nem, mindenkit kivégeznek' típusú történet egy japán vonatkoztatásban elég népszerű szériára: a Danganronpa-franchise-ra.
A videojáték/anime egy rangos középiskola osztályának csapdába ejtéséről szól - a fiatalokat különféle motivációkkal (pl. legféltettebb titkok kiszivárogtatása, pénz) arra készteti egy magát iskolaigazgatónak beállító, plüssmaci formájában megjelenő ámokfutó, hogy kövessenek el egy gyilkosságot, ezzel elhagyhassák börtönüket, az iskolát/trópusi szigetet, ahonnan máshogy nem lehetne kijutni. A gyilkosságok után egy tárgyalás formájában kell rájönnie a főszereplőt irányító játékosnak a többiek és a saját nyomozása alapján, hogy ki a gyilkos. A lebukott gyilkosokat
a tárgyalás után válogatott, őrült, és néhányszor élőben valószínűleg meg sem valósítható módon kivégzik (pl. margarinná centrifugálás, bölénycsordával való eltapostatás).
Nos, ezen széria létezése mellett nem nagy titok, hogy a sztorimban később előforduló ilyesmi dolgokat innen vettem; ha nem is egy az egyben, de az alap műveleteket (gyilkosság-nyomozás-kivégzés) igen. De ezen úgy gondolom, nincs is titkolnivaló. A Danganronpát nagyjából 3 éve ismertem meg, azóta ez az egyik rám legnagyobb hatást gyakorló történet. A nemrég bejelentett, júliusban kikerülő Danganronpa 3 pedig felkeltette bennem azt a régi tüzet, a gondolataim vízesésként kezdtek zúdulni és bumm - megszületett az ÖÁV alapkoncepciója. (Ó, és az egyező(~16) számú szereplő viszont tényleg a véletlen műve - az MBTI típusok száma és a DR 'ultimatjeinek' száma ijesztően egybeesik, ezt csak később vettem észre. :D)
További info: https://en.wikipedia.org/wiki/Danganronpa
További referenciák pedig leginkább kortárs irodalmi művekből várhatóak majd. Ezek nem olyan számottevőek és csak rövid ideig lesznek jelen, de azért ha majd ott vagyunk, azokat is nyomjelezni fogom.
Ha nagyon szigorúan nézzük, az ÖÁV nem igazán eredeti történet, hanem sok másik összekeverése - egy káosz. Ennek ellenére próbálom ezeket az összetevőket úgy belekeverni ebbe az egészbe, hogy semmi már létező irányba ne menjen, hanem még így is egy egyedi és élvezhető sztorinak hasson. Továbbá kizártnak tartom, hogy a Danganronpa és az ÖÁV lennének az egyetlen művek ahol ez a gyilkosos koncepció van. Nézzük meg például azt, hogy Éhezők Viadala nyomán mennyi '1-73. viadal' fansztori született (pl. én is dolgoztam egyen, manga formában) - kisfilmek, fanfiction.netre feltöltött sorozatok - ma már valahonnan kell valami motiváció minden műhöz. Például? Tudomásom szerint az Éhezők Viadala is egy Twilight-fanfictionként indult, kettőt pislogtak és voilá - egy önálló trilógia lett belőle.
Az ÖÁV nem egy magát görcsösen önállónak és egyedinek hirdető történet. Ha ezek után is, sőt ezek után érdekel igazán, maradj adásban, mert nemsokára jön a prológus. :) A késlekedés oka, hogy a részek majd néhány jelenet illusztrálásával jönnek, azaz kellenek még hozzá rajzok, amik folyamatosan készülőben vannak.
Huh, ez hosszúra sikerült, de remélem, megérte ^^
Klanny voltam, vigyázzatok magatokra! Vétel!
"Ha meg akar ismerni másokat, ismerje meg saját magát; ha meg akarja ismerni saját magát, ismerje meg az Álmait!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése